Pinks Mews is recognised at Evening Standard’s New Homes Awards

Last week, Pinks Mews was recognised at the Evening Standard’s New Homes Awards, winning Highly Commended for the category of Best Conversion.

About the awards

The annual Evening Standard New Homes Awards are some of the most sought-after accolades in the property industry, providing the nation’s developers and architects a platform to showcase their latest and greatest homes.

Entries are judged by a panel of leading property experts and Evening Standard readers, spanning 14 different categories that embrace the length and breadth of the built environment, from luxurious mansions to boutique apartment developments. The winners were announced Friday 17 May at a gala luncheon hosted by The Dorchester Hotel, with Pinks Mews earning Highly Commended for Best Conversion.

Design features

The design process of the Pinks Mews conversion aimed to respect and enhance the key characteristics of the Dyers Buildings. This included retention of the historic appearance of the mews and incorporating aspects of the existing fabric, such as light well arrangement, plot depth, door locations and entrance bay fenestration. This ensures the most attractive units possible while involving minimal intervention to adapt the properties for modern use.

Pinks Mews courtyard, front door detail
Pinks Mews Courtyard detail

Materials were chosen to complement the Victorian architecture and emphasise the historic fabric of the development. The site has a subtle yet significant character within the wider context of Holborn, made from yellow stock brick with decorative terracotta banding, concealed
behind an ornate iron entrance gate.

Pinks Mews’ external walls have been retained, with extensive repairs to preserve the attractive original features. The bricks have been restored, brightened and replicated where necessary by specialist craftsmen who return heritage sites such as this to their former glory.

Pinks Mews rooftop courtyard and view towards Holborn Bars
View towards Pinks Mews’ courtyard and Holborn Bars

To maximise space, a fourth storey extension was sympathetically added to allow room for the penthouses, and basements were dug to create duplex apartments on the ground level. Both actions enhance the character of the apartments while responding to the area context in conserving the historic style.

The single 9ft 8in wide entranceway from High Holborn is the only entrance to the site, which made delivery of building materials and the build of the conversion challenging. Careful consideration had to be given to the methods used to build the extensions and dig the new basements, and with space limited in the cul-de-sac, Pinks Mews has not been an easy build. However, the results speak for themselves.

Related Posts